Clear

Brussel (17 november - 2 december, 2007)

Jonctions / Verbindingen 10: Sporen in het elektr(on)ische veld

fr | en

Zondag 2/12 | 18:00

Dans (praticable)

Alice Chauchat PraticableFrédéric Gies
Performance La Bellone

http://www.theselection.net/dance/p...

"De keuze voor het woord ’dans’ als titel voor deze solo duidt erop dat het medium dans de thematiek van dit werk bepaalt. ’Dans’ zou het equivalent kunnen zijn van ’Zonder titel’ wat een opening biedt aan andere ’dansen’ om het werk te interpreteren.

Door me te concentreren op de lichamelijke oorsprong van expressie en beweging ondervraag ik in dans de concepten van ’choreografie’ en ’stijl’ en de vormtechnische productiemethodes, uitgaande van het idee dat het proces dat een vorm voortbrengt ook de richting en de inhoud van die vorm bepaalt. Het praktiseren, het werken met het lichaam is het belangrijkste gereedschap om dans te genereren. Het ontplooien van bewegingen en de associaties die door contrasterende lichamen worden opgewekt scheppen een structuur die de verschijning van choreografie mogelijk maakt.

Het zoeken in de materie van het lichaam naar wat het destileren van een bewegiing zou kunnen verantwoorden maakt dat er verschillende choreografische stijlen verschijnen die zich in een relatie tot elkaar stellen en in elkaar doordringen zonder dat ze om een waardeoordeel vragen. Deze stijlen worden niet gereproduceerd maar zijn ingebouwd wat zich uit door de manier waarop ze gegenereerd worden. Deze stijlen komen niet voort uit het werk van een choreograaf, uit een choreografische stroming of een specifiek moment uit de dansgeschiedenis, maar zijn eerder mogelijke lichamelijke ’staten van zijn’ of fases waarin het lichaam verkeert. Ze zijn niets meer dan mogelijke statische of dynamische vormen van expressie en communicatie, van veranderlijke veerkracht.
Ze stellen me in staat een nieuw perspectief op de praktijk van het dansen en op de geschiedenis van de dans te ontwikkelen. Hun constructie en productiemethode spelen dus met het geheugen van de kijker."

(F. Gies)

Concept, partituur & dans: Frederic Gies
Naar een idee van Alice Chauchat
Artistieke assistentie: Alice Chauchat
Muziek: Madonna
Productie: Frédéric Gies
Met de vriendelijke ondersteuning van Tanzfabrik Berlin