Clear

Brussel (17 november - 2 december, 2007)

Jonctions / Verbindingen 10: Sporen in het elektr(on)ische veld

fr | en

Zaterdag 24/11 | 18:00

From Topics and Geniuses to Insects and Affects

Jussi Parikka
Lezing La Bellone


Media archeologie ontstond in de jaren negentig als een manier om de media-historische onderwerpen in te zetten in het ontwerpen van nieuwe toekomsten. Theoretici zoals Erkki Huhtamo en Siegfried Zielinski suggereren dat geschiedenis veranderd is van een verzameling voorbije momenten naar verzameling potentiele ontdekkingen en toekomsten. Hoewel media archeologie wordt gekenmerkt door een zoektocht naar terugkerende ’topics’ (of: topoi) (Huhtamo), en recentelijk als de alternatieve inspiraties van voorbije geniale mensen, (Zielinski) stelt Jussi Parikka een alternatieve benadering voor.
Media-archeologische herverbindingen kunnen ook functioneren als een kritiek op hedendaagse gevestigde media-theoretische concepten en benaderingen
en ze kunnen empirisch onderzoek inzetten om een aantal van de aannames waarmee we media benaderen te ontsluiten en herorienteren.
Als deel van deze presentatie zal hij thema’s introduceren van zijn voortgaand onderzoek naar ’insect-media’ - een niet menselijke manier om de historische media assemblages te benaderen vanuit het gezichtspunt van dieren en affecties. Waarom is recente media theory (en media lunst) zo geinspireerd door dieren en hoe kan de geschiedenis van insecten en technologie gebruikt worden om nieuwe ideeen rondom media ingang te zetten?